A Year to Live is gestart

Afgelopen vrijdag was het zover! We zijn met 12 personen gestart met het programma A Year to Live van Stephen Levine.

In 2001 las ik het Tibetaans Boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche vlak na het overlijden van mijn moeder. Het boek heeft mijn belangstelling voor het stervensproces en de dood opgewekt en ik ben er steeds meer over gaan lezen. Overlijden was binnen mijn familie een onderwerp waar niet over gesproken werd. In 2004 heb ik mijn familie laten weten dat ik mijn wensen rond mijn sterven en overlijden opgeschreven had. In 2006 overleed mijn vader plotseling en in de tussenliggende tijd is de dood niet bespreekbaar geweest.

Dit alles heeft er toegeleid dat ik steeds meer ben gaan lezen en mediteren over de dood. Afgelopen voorjaar las ik het boek Dharma Punk van Noah Levine waarin hij zijn Last Year To Live bespreekt. A Year to Live is een programma ontwikkeld door zijn vader Stephen Levine.

Toen ik over dit programma las was het een grote wens van mij om dit programma een jaar te volgen. Hier sprak ik over met een vriend en die werd ook zo enthousiast dat hij zei dat hij mee wilde doen. En zo is het begonnen.

Op het internet vonden we een Last Year To Live blog uit Amerika en op basis hiervan zijn we gaan kijken hoe wij het zouden willen invullen. We hebben het op Facebook en Twitter vermeld en er sloten zich mensen bij ons aan.

Afgelopen vrijdag was de eerste bijeenkomst. We hebben kennisgemaakt met elkaar en we hebben besproken hoe we het programma het komende jaar invulling gaan geven. We gaan buddyteams formeren en/of gaan werken met sponsors. (Als buddies ondersteun je elkaar wederzijds en als sponsor ondersteun je de ander eenzijdig). Verder worden we gevolgd door een filmmaker en door een tv-programma.

Mijn startdatum wordt 21 november a.s. De dag dat ik 50 word. Omdat het programma een einddatum heeft heb ik als “sterfdatum” 20-11-2011 gekozen. De dag voor mijn 51e verjaardag en ik hoop op mijn verjaardag “herboren” te worden met de onbevangenheid van een kind en het handelen van een volwassenen.

Het komt nu allemaal heel dichtbij want de eerste 3 mensen zijn al gestart: 1 gisteren op 31 oktober en 2 vandaag op 1 november. De laatste van de groep starten op 1 januari 2011.

This entry was posted in A Year to Live. Bookmark the permalink.

8 Responses to A Year to Live is gestart

 1. MarsDude says:

  Hoi Petra,

  Wat een onderneming zeg. Ik ben heel erg benieuwd hoe je dit gaat ervaren. We volgen je op de voet (en op de Twitter 😉 ).

  Heel veel succes, verrijking en inzicht toegewenst!

  Namaste,

  Marcel

 2. Een beetje jaloers zelfs…. wat een lef om dit “gewoon” te doen, te kiezen voor jezelf en een droom verwezenlijken. Makkelijk lijkt het me niet, ik wens je heel veel succes, ga je zeker volgen… En in de tussentijd zit ik nog op het boek A year to live te wachten dat nog in bestelling staat. Groet Els

 3. laetitia says:

  He Petra,

  Wat boeiend. Ik lees het nu (had je eerdere oproep er over gemist). Was wel iets voor mij geweest. Alhoewel ik niet heel veel zou kunnen bedenken op dit moment wat ik anders zou doen als ik zou weten dat ik zou ” gaan” over een jaar. Ja stoppen met werken (hihi van 2 dagen naar 0 dagen) Ik ga het boek eens bestellen. Ik wens je een prachtig jaar/leven 🙂

 4. Willem says:

  Hoi petra, ziet er mooi uit.. Professioneel.. Voel me erg dankbaar dat ik er bij ben.. Belangrijke zaak.. Buiging XX W

 5. Pingback: Tweets die vermelden A Year to Live is gestart | Petra Hubbeling -- Topsy.com

 6. Joop Hoek says:

  Dag Petra, wat een bijzonder project. Ook ik ervaar dat de dood in mijn omgeving niet bespreekbaar is. Mensen vinden het angstig om over dit onderwerp te praten. Terwijl ik het zo bij het leven vind horen. Het is zo bedreigend voor bijna iedereen. Het sterven houd mij al heel lang bezig. Ik wil graag meer dan honderd jaar oud worden in een redelijke gezondheid. Maar als ik sterf wil ik er ook klaar voor zijn in die zin dat het idee van sterven dan vertrouwd voor mij moet zijn. In het kader van vergankelijkheid. Juist deze week bedacht ik dat ik meer moet mediteren op dit thema. Groeten van een nu nog springlevende Joop. Hou mij via Facebook op de hoogte van je vorderingen. En ik ga me verdiepen in het programma A year to live.

 7. Namaskar Petra,

  ik durf dit niet aan op dit moment. Simpelweg omdat ik nu al weet dat ik meer dan een jaar nodig heb om het vluchtverhaal van Ram te verfilmen in een documentaire én dat ik gedurende het film regelmatig met de dood geconfronteerd zal worden in Nepal, India en zelfs Bhutan.
  Misschien dat 2011 voor mij een draaipunt in mijn leven wordt. Alweer een draaipunt. Omdat ik door het maken van die documentaire en het schrijven van het bijbehorende boek voor het eerst in mijn leven volledig vrij baan zal geven aan mijn zoektocht naar het begrip menselijkheid.

  Maar ik zal wel hier lezen.

  Liefs,
  Alice
  http://www.theatmaproject.org

 8. Hoi Petrah,

  Zoals je weet heb ik respect en begrip voor deze bijzondere uitdaging.
  Mij zelf realiserend dat jij al (jaren lang) zeer bewust in het leven staat, ben ik erg benieuwd wat dit traject voor jou gaat betekenen. Ik weet in ieder geval dat stilstaan bij de dood, je leven kan verrijken.
  Heel veel succes, ik volg je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *